Utazások Európában

A Magyar Államvasutaktól ments meg, Uram, minket!

2018. augusztus 16. - PTom70

Európai utazás volt ez is, de ne legyünk rá büszkék! Magyarország, 2018.

Egy kis bakonyi faluba utaztunk el egy nyári hétköznapon. Bár lehetőség lett volna, hogy busszal menjünk, mi inkább a vonatot választottuk, mert hát azon legalább van mosdó, meg hát kényelmesebb is. A Déliből indult Balatonfüred felé reggel a Katica gyorsvonat (nyilván pótjegyes), pontosan, késés nélkül. Az ember azért használná a mosdót, ami bizony félig zöldet, félig pirosat jelez a kilincsnél, mintha elfelejtették volna kinyitni reggel. Rángatjuk, nem nyílik. Megkérdezem az ott ülőktől, hogy van-e benn valaki, szerintük nincs. 15 perc múlva újra próbáljuk, nem megy, de nem is látunk senkit kijönni. Mivel ez egy két motorvonatból álló szerelvény, átmenni a másik kocsiba nem lehet. Na majd segít a kalauz. Ja de ő a másik kocsiban van. Sebaj, hívjuk fel a MÁV Direktet. Elmondom mi van, mondja, hogy tartsam, hívja a kalauzt. Megígéri, hogy Székesfehérvárnál átjön. Ebből persze semmi nem lett, de újabb próbálkozásra az ajtó kinyílt. Ezután a kalauz csak jóval később jött és látom, hogy a WC előtt továbbra is emberek állnak, nem tudnak bejutni. Biztos van benn valaki, mondják ők, én meg, hogy szerintem nincs. Na mindegy leszállunk Balatonfőkajár felsőn, ahol a megálló egy kukoricatábla mellett van és csak földúton lehet kijutni onnan! A feleségem magassarkú cipőben, mert hát vonatozunk nem túrázni jöttünk...

Visszafelé Hajmáskérről indultunk egy Flirt motorvonattal (egy kocsi) és - bármilyen hihetetlen is - a WC-re ki van téve, hogy nem lehet használni! Egy nap kétszer? Ez meg hogy? Na, de sebaj, mindjárt leszállunk Kelenföldön és keresünk egy mosdót. Keressük, keressük, végül a BKK irodában megtudjuk, hogy azt elfelejtettek ide tervezni! Egy ekkora pályaudvarra? Igen, hiába keressük az információs táblán, nincs WC! Na most mi legyen? Találunk egy láthatósági mellényes fickót, aki közli, hogy a buszállomás épületében van legközelebb mosdó! Ami persze 150 Ft-ba kerül.

Hát így megy ez nálunk, kis hazánkban... Bele sem merek gondolni abba, hogy mi lenne ha mondjuk kisgyerekkel utazom és annak kell menni...

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr3514185309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasgepárd 2018.08.17. 19:16:02

Libsiktől ments meg Uram minket.
Mi a jóisten van már, ilyen baromságok miatt szidni a vasutat? Ki van adva, hogy most épp a MÁV-ot kell ütni? Mennyit fizetnek épp az indeksznél egy fikázó cikkért? Kicsit feljebb cikk arról, hogy 20 éve nem működik valahol egy MÁV lift. Cikksorozat arról, hogy melyik a leglepusztultabb vasútállomás. Ésatöbbi.
Apám, ha ilyen tré a helyzet, mért nem mentetek busszal? Ja, mert ott alapból nincs is mosdó - de ahhoz egy szavad sincs, az rendben van, csak a MÁV dögöljön meg. Azt a kukoricatáblát meg le kéne betonozni, hisz Európan biztos nincs is sehol olyan, hogy föld, mindenhol beton van. (Ja, pénzt adsz rá, hogy építsenek új állomást?).
Eszméletlen, itt rugóztok hónapok óta olyan fasságokon, hogy jajösszefirkálta valaki a sorompót, jaj annak a MÁV konténernek el van görbülve a füle, csinálják meg..
Még ha komoly gebaszok lennének, mondjuk ezervoltos kábelek szikráznának a járdán vagy hetente ütnének el a vonatok egy iskolabuszt, akkor megérteném.

PTom70 2018.08.17. 19:39:48

@Vasgepárd: Sajnos senki nem fizet nekem ezért. Pedig jó lenne. Csak kiírtam magamból a bosszúságomat. Szerintem elég kellemetlen, ha szükség lenne egy WC-re, de órákig nincs. Valóban a kábelek szikrázása rosszabb lett volna. :)

Ménár Atya 2018.08.17. 19:43:23

@Vasgepárd:
Hát cimbora, szerintem ezek inkább valós tények.
A gyerekeim kb 2 hete jöttek haza táborból.
A keletinél vártam őket, ők gyula felől jöttek.
Kb 32 fok volt.
Élveztem a légkondimat.
Jöttek a gyerekek, és azt mondták, apa tudod milyen jó volt leszállni végre a hűvosbe.
Mondom nekik, 32 fok van, miről beszéltek, erre ők, hát a vonaton meg kb 40.
21. században.
Mutatták a csomagjaikat, B+ belül forró volt a cuccuk.
Szóval kb ez a MÁV.

Anselmo 2018.08.17. 19:44:19

Tessék mercédesszel utazni, ha nem jó a MÁV.

ember100 2018.08.17. 19:58:56

@Anselmo:
Helló 4

Te most tényleg ?
Megveszel egy kiflit és az egyik sarka kakiba van mártva Neked lyó lenne ?
Tudod veszel egy jegyek a Balatonra és nincs mosdó , 36 fok van de nem szaunázni mész , ja tudom menj decemberbe fürödni a Balatonra akkor ugyan 12 fok lesz a vonaton , az lehet hogy nem tudsz fürdeni a Balatonban de hát kit érdekel :I

ember100 2018.08.17. 20:05:05

@Vasgepárd:
Helló !

Dübörög a gazdaság , NINCS pénz a mosdóra , kukoricás helyett vasútállomásra .... DE stadion , ledlámpa.... arra ugye van :)
Szerinted ha veszek egy üveg sört , kenyeret , TV-t ... akkor nem is adózok vagy mi a fene ?
Értem én hogy az összes jövedelmem adjam a Fényességes Vezetőnek , DE abból lesz működő mosdó , vasútállomás.... ?
Az elmúlt 8 év NEM VOLT ELÉG ?????

Thomas Dantes 2018.08.17. 20:17:01

@Vasgepárd: Igazad van hülye lipsik. Tökéletesen egyetértek
Az a sok hülye, elvárná a pénzéért, hogy a vonat tiszta legyen, pontos legyen, legyen rajta mosdó.
Miért baj az ha nincs mosdó? Be is lehet szarni
Miért baj ha koszos?
Na és ha késik? Mi van libbantak, nem értek rá?

Különben is, minek utazgattok? A hülye lpisiknek meg se felel az ahol születtek. Ide-oda mennek!
Jó hogy nem már azt várják el hogy olyan legyen a MÁV mint Nyugat-Európában. Vagy pláne Japánban!
Az csak a hülye lipsiknek kell
Mi lesz legközelebb? Minden vonaton legyen még klíma is? Télen fűtés?! Wi-Fi?!

Ami még felháborít, hogy a sok libbant a MÁV-on kívül az egészségügyet is szidja...ezek a idióták ég meg is akarnának gyógyulni ha már fizetik a TB-t...

Casaba 2018.08.17. 20:48:06

@Vasgepárd: ennyi marhaságot ilyen hosszan leírni teljesen fölösleges volt. Elég lett volna bemutatni a barna nyelvedet.

TrashFan 2018.08.18. 00:05:55

Azért azt halkan jegyezném meg, hogy aFlirt motorvonatokon napi szinten a T. utadok miatt nem működik a wc. Beledobálnak mindent mad csodálkoznak, hogy el van dugulva és nem működik....

Sir Gombóc 2018.08.18. 00:23:18

@TrashFan: na igen. Minap is valami IQ bajnok hölgyemény beleb@szta a tamponját/betétjét, azt csodálkozik, hogy nem megy le..
Ja, Kelenföldön van wc, de nem az aluljáróban és nem is az állomásépületben, hanem az Etele tér felől az 1 vágány mellett egy kis épületben.

Sir Gombóc 2018.08.18. 00:29:39

@ember100: jártál már Balatonfőkajáron? Megsúgom, idén adták át az új felvételi épületet, ami amúgy teljesen felesleges a napi kb. 10 fős utasforgalomra. A földút miatt viszont az önkormányzatot tessék zaklatni, az az ő dolguk, nem a vasúté. A falvak meg már csak olyanok, hogy termelnek ezt azt, persze egy városinak lehet ez újdonság...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.18. 03:44:13

@Vasgepárd: nyilaska, hány "lipsizést" várnak el tőled a nemzetveszejtő testvérek naponta? Szoktad teljesíteni??? Nyomorult férge a netnek...

jános515 2018.08.18. 06:30:04

@Vasgepárd: Amikor egy csigának öltözött fiatal gyorsabban fut , mint ahogyan " modern és európai színvonalú magyar gyorsvasút"-- működik, szavak formájában és ezt lőcsei virág minden nap eldalolja--az még attól nem igaz ! De lehet nyugodtan libsini ! Hajrá csak igy tovább !

Inkább javasold a lóvasút visszahozását és álljatok be a ló helyett. Közben libsizhettek és migránsozhattok, és természetesen kiabálhatjátok hogy sorosgyurkó egy külföldi országromboló, egy magyarellenes libsi. Legalább valami haszna lenne belőletek a híres " magyar állom vasutaknak "! De ha pénzt kértek sorosgyurkótól--mint egykoron orsós és elvbarátai tették--talán valamit lehetne lenditeni a szinvonalon és lehetne venni még több lovat is. Mert ez is fejlődés lenne jelenlegi helyzethez !

PTom70 2018.08.18. 06:42:44

@Sir Gombóc: Persze, lehet, hogy fölösleges az épület, de, ha mondjuk eső van, akkor elég nehéz megközelíteni az állomást. Tehát az út fontosabb lett volna, mint az épület. Elismerem, hogy ez nem MÁV hibája.

gigabursch 2018.08.18. 07:42:50

Két felnőtt jegy esetében már olcsóbb a szgk.
Miről beszélünk?
Jajaja! Ráadásul háztól-házig jutsz vele.

Ménár Atya 2018.08.18. 08:06:29

@Anselmo: Mercédesszel utaztunk egyszer a mávval.
Egyszer csak azt mondja Mercédesz, de qva meleg van, és xarni sem lehet mert zárva a wc :D
okoska, az a baj, hogy a máv elad egy jegyet,légkondis wc-s szerelvényre, aztán kiderül, hogy marhavagonban vagy, főleg ha te is ott vagy :D
Érted?
Nem mi..............

tompus 2018.08.18. 09:38:18

Ha a Bakonyba utazol, miért szállsz le Balatonfőkajáron, ami onnan még kurva messze van?

totii 2018.08.18. 09:48:25

@tompus: Ezen én is gondolkodtam. Ráadásul Hajmáskér sincs közel. Arra gondoltam, hogy valahol Balatonfőkajár és Hajmáskér között van a meglátogatott falu, de korántsem vagyok biztos abban, hogy Balatonfőkajáron van a legcélszerűbb átszállási pont buszra, Csajág sokkal jobbnak tűnik.

prakp 2018.08.18. 11:50:02

@tompus: Akármilyen okból akár le is szállhat a büdös lipsi, nem? Megfogtad a lényeget, netpatkány.

@post: A magyar állun vazze 5 ellensége a négy évszak, meg az utas (büdös lipsi)

Tisztelet a kivételnek! (Ismerek 2 olyat!)

totii 2018.08.18. 13:02:45

@prakp: Sántít a cikk, azért kérdez. Na meg ordít belőle a rosszindulat.
Leszállnak a pár éve az ország legrosszabbnak tartott vasúti megállóhelyén (valójában az utasfelvételi épület volt nagyon gáz, de közben már felújították - mellesleg inkább bontani kellett volna, és egy kisebb, esetleg fűthető várót építeni, de még az is nagyzolás lett volna), és csodálkoznak, hogy nincs aszfaltozott út a falu felé - ami egyrészt nem a MÁV dolga, hogy megépítse, másrészt valamiféle útburkolat van, amit nem neveznék földútnak - a falutól ennyi telik.

PTom70 2018.08.18. 14:28:04

@totii: Az miért rosszindulat, hogy szeretnék egy WC-t a vonatra?

totii 2018.08.18. 16:53:12

@PTom70: Az nem az. Inkább az általánosítás, meg mintha direkt előtted zárnák le a vécéket.
De azt tényleg leírhatnád, hogy melyik faluba mentél.

PTom70 2018.08.18. 17:34:37

@totii: Nem általánosítok, csak a tényeket közöltem. Sólyba és a menetrendek.hu ezt az utat adta ki. Visszafelé a vendéglátóink elvittek Hajmáskérre kocsival.

totii 2018.08.18. 18:39:35

@PTom70: A két nem (vagy nehezen) működő vécé tényleg balszerencse, azért nem ez a jellemző (a pesti állomások és megállóhelyek meg kritikán aluli állapotban vannak, erről rengeteget lehetne írni).
Sólyba meg egy kisebb fejtörő eljutni, a szomszédos Hajmáskérről nem sok busz van oda.
De arról tényleg nem a MÁV tehet, hogy busz nem megy be az állomás elé.

Egy megállóhely azért elférne Csajágnál a főút mellett a jelenlegi állomás helyett, ha már a (Veszprém)-Hajmáskér-Lepsény vonal nem üzemel (amihez ugyan menetrendet nem találtam, de valószínűleg egyszerűbb lett volna eljutni Sólyba, ha üzemel - feltételezve, hogy nem alibi menetrenddel működik).

PTom70 2018.08.18. 19:07:02

@totii: Természetesen tudom, hogy nem ez a jellemző, mert sokat utazom vonattal és ilyen még nem fordult elő, most meg egy nap kétszer is. Nagyon bosszantó tud lenni.

prakp 2018.08.18. 21:09:27

@totii: Na oké. De tedd a szívedre a kezed, szerinted egy jól működő cég? Nem láttál még V6 Tuareggel az árnyékban heverésző "műszerészeket"? T6ossal, Stihlel, satöbbi pályakarbantarókat otthon maszekolni? Hmm? Elvileg munkaidőben?

totii 2018.08.19. 15:04:19

@prakp: Nem láttam még :)
Valóban nagyon távol áll a tökéletes működéstől a MÁV, évszázadnyi nyűggel a nyakában, de probléma és probléma között is van különbség, és e szerint lehet szidni a MÁV-ot, de előtte illik elgondolkozni ezeken.
Na most a föntiek a következőek:
-Nem működött rendesen a WC-ajtó az egyik Desirón - nem lehet tudni, mikor romlott el és mitől, talán az indulás előtti takarítás során észre lehetett volna venni, de javítani nem biztos. Kisorozni meg nem lehet, két desirónyi ember egyben nem fér el. Ha korábbi (tehát előző napi) hiba, az tényleg gáz, valamit lehetett volna kezdeni vele.
-Nem ment át a kalauz - azt nem lehet tudni, hogy a kalauz magától nem ment át, vagy elfelejtettek neki szólni. De itt eleve az a gáz, hogy két zárt motorvonatból álló szerelvényre egy kalauz jut. Ennek meg leginkább az emberhiány az oka. Lehetne mozdonyos szerelvényt küldeni, akkor meg vagy gépcsere kell Székesfehérváron, vagy 100-zal megy a 120-as pályán a Csörgő (vagy Szergej, esetleg Nohab), ráadásul légkondi nélkül, rosszabb gyorsulással. Ez a probléma megoldódni látszik, Balatonfüredig villamosítják a pályát, nem kell gépcsere, Flirttel lehet majd menni, az kétszer akkora, mint a Desiro - igaz, ugyanúgy egy vécével. (Mondjuk új nevet kell majd találni a vonatnak, a kék-fehér-sárga vonatra nehéz azt mondani, hogy Katica)
-Nincs aszfaltozott út Balatonfőkajár felső megállóhelytől Balatonfőkajár, felső buszmegállóig (majdnem ugyanaz a név, csak egy vessző a különbség, megtévesztésre alkalmas) - nem gondolom, hogy a MÁV hatásköre ez a probléma, inkább önkormányzati, plusz a helyi Volánnal együtt tehetnének arról, hogy legyen arra legalább egy buszfordulónyi út. Vagy ahogy fentebb írtam, Csajágnál áthelyezni az állomást - ezt egyébként sok helyen meg lehetne tenni az országban.
-A Flirten nem működik a vécé - ezt sem lehet tudni, hogy mikor romlott el. A Déli-Veszprém-Déli utak között (Veszprémben mindössze 8 percet tartózkodik a vonat) egy óra van a fordulásra, nem biztos, hogy elég arra, hogy megjavítsák.
-Nincs vécé Kelenföldön az aluljáróban - na ez tényleg egy nagy tervezési hiba, de itt sem vagyok biztos abban, hogy a MÁV-ra rá lehet húzni a vizes lepedőt. Vécé tényleg van, de a legforgalmasabb helytől, az új aluljárótól a lehető legtávolabb.
Javítani rengeteg dolgot lehetne, van, amit sikerül is, van, amit nem igazán, sőt nem is foglalkoznak vele, de fröcsögve szidni a MÁV-ot szerintem teljesen értelmetlen.

A címet olvasva egyébként valami olyasmire számítottam, hogy órákon át állt a vonat a tűző napon, leszállni nem lehetett, ablakot nem lehetett nyitni, satöbbi. Ehhez képest két nem működő vécé nem a világ vége, még ha nagyon kellemetlen is tud lenni.

prakp 2018.08.19. 15:14:09

@totii: A fröcsögés mindig értelmetlen, így van... Köszönöm a szabatos válaszod! Viszont továbbra is tartom, hogy a fejétől bűzlik a hal. Bárki, akit a versenyszférából megkérdezel, ilyen mulasztásokért a zsacsit letépik... Egyszerűen nincs mentség, érted? Persze a MÁVnál mindig van rizsa, nade... Ha mondjuk túlgerjesztem a blokkot, leül a hálózat, akkor ártatlan szemekkel mondjam, hogy sorry?

prakp 2018.08.19. 15:19:54

@totii: Jahm, és a Flirt & Desiro: Ne felejtsük el, mibe kerültek. Szerintem joggal elvárható, hogy még a budi is működjön bennük. Ha pedig nem, akkor ki kell húzni a gerincét a téemkásnak, a góréjának, vagy baszok rá kinek. A vasútnál jobban tervezhető dolgot nem tudok, egy Z80-as is jobban beszervezi, mint a kelenföldi forgalomirányító...