Utazások Európában

Hasznos tanácsok Stockholmba utazóknak

2019. július 12. - PTom70

Stockholm kiváló nyári célpont azoknak, akik a strandolás helyett inkább a városnézést választják és el akarnak menekülni egy kis időre a kánikulából. Nagyon érdekes látnivalók vannak, nekünk 3 teljes napba - annak ellenére, hogy esős idő volt - elég sok minden belefért. 

 dscn8956.JPG

 1. Ha Stockholm Skavsta reptérre érkezünk, akkor a Flygbussarna busztársasággal érdemes bejutni. A jegyeket online megvehetjük (így olcsóbb), 3 hónapig bármikor felhasználható. Kettőnknek az oda-vissza szóló jegy 556 svéd koronába került, elővételben. Mivel a jegyek nem konkrét járatra szólnak, ezért nem biztos, hogy felfér a buszra, aki beáll a sorba. Visszafelé jövet például jónéhányan ott maradtak, érdemes időben kimenni a T-Centralennél található indulási helyre. A menetidő: kb. 80 perc.
 2. Nem kell készpénz! De tényleg nem. Mi vittünk magunkkal 500 koronát, de fölösleges volt. Mindenhol (még a WC-n is!) lehet kártyával fizetni. Soha senkit nem láttam, hogy készpénzzel fizetett volna, sőt valahol az van kiírva, hogy azt nem is fogadják el.
 3. Szemetet, eldobott csikket sehol nem láttam az utcán. Ez a magyarországi viszonyok után nagyon furcsa volt…
 4. Dohányzó embert nem láttam az 5 napos utunk során. Ami azonban nagyon meglepett, hogy a repülőtéren, a terminálon, egy üvegkalitka van, elszívóval és ott lehet dohányozni.
 5. A tömegközlekedés nagyon jó! Sok metróvonal, villamosok, buszok. Érdemes több napra szóló jegyet venni, melyek árai: 130 SEK/24 óra, 260 SEK/72 óra, 335 SEK/1 hét. Ez utóbbi esetben meg kell venni a kártyát is, ami 20 koronába kerül. A buszon első ajtós felszállás van, ott kell érinteni a kártyát. A metrónál kapus rendszer van, a villamoson pedig egyszer jött egy ellenőrféle és megnézte a kártyánkat.
 6. A buszozás közben egy idő után vesszük csak észre, hogy itt bizony nincs kátyú az utakon és nem ráz szét a busz, mint például a 23-as a Soroksári úton…
 7. A boltokban maximum 3,5% alkohol tartalmú italokat árulnak (egész jó söröket például), az ennél töményebbeket csak a Systembolaget üzleteiben lehet venni.
 8. Svédország nem olcsó! A közlekedés, a szállás, a kaja mind zsebbe nyúlós. Persze nem kell mindig étteremben enni, van McDonald’s, Burger King stb. Mi az ICA nevű szupermarketekben vásároltunk, ahol mindenféle saláta, sushi stb. kapható, persze ez is drágább, mint itthon.
 9. A belépők sem olcsók, érdemes megfontolni a Stockholm kártya beszerzését, ami – szerintem – csak akkor éri meg, ha egész nap fizetős helyekre megyünk és szeretnénk városnéző busszal illetve hajóval is utazni. Mi végül nem vettünk ilyet.
 10. Szinte mindenki beszél angolul és nagyon segítőkészek. Kétszer is előfordult, hogy éppen a térképet meg az útikönyvet néztük az utcán és odajött valaki, hogy segíthet-e?

A 10 legjobb program Stockholmban

Ez, természetesen egy szubjektív válogatás, minket ezek érdekeltek, erre volt időnk, az ott töltött 3 teljes nap alatt. Ha tudsz jobbat, írd meg kommentben!

 1. Vasa Múzeum

 Ez tényleg kihagyhatatlan! 333 évig volt 30 méterrel a tengervíz felszíne alatt a Vasa nevű hadihajó, ami gyakorlatilag az első útján elsüllyedt. Majd 1956-ban megtalálták, 5 évvel később felhozták és hosszú évek munkájával helyreállították úgy, hogy az eredeti alkatrészek 98%-ából áll.

dscn8916.JPG

 https://www.vasamuseet.se/hu

 1. Skansen

A világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma. Ez tényleg egy élő múzeum, hiszen az egyes mesterségeket korhű ruhába öltözött emberek mutatják be és aztán árulják is. Például a pékségben sütött sütiket rögtön meg is kóstolhatjuk. Egy mini állatkert is található itt.

dscn8983.JPG

https://www.skansen.se/sv/

 1. Nobel-díj Múzeum

Az óvárosban (Gamla Stan) található múzeum a Nobel-díj történetét és a Nobel-díjasokat mutatja be. Nagy örömünkre magyar nyelvű audioguide is van és az összes eddigi díjazottról – köztük természetesen a magyarokról – olvashatunk.

dscn9154_1.JPG

https://nobelprizemuseum.se/en/

 1. Nordiska Múzeum

A skandinávok életét mutatja be a különböző korokban a ruházattól a bútorokig. Maga az épület is nagyon szép, érdemes megnézni.

dscn9302.JPG

https://www.nordiskamuseet.se/

 1. Gamla Stan (óváros)

Csodálatos épületek, szűk sikátorok, mint amilyen egy óváros. Sétálgassunk benne csak úgy, ehetünk is, de az árak még magasabbak, mint egyéb helyeken.

 dscn9114.JPG

 1. Kilátópontok

Ha metróval elmegyünk a Slussen állomásig, akkor innen rövid sétával elérhetjük a Söder Malarstrandot, ami egy sétány a hegy oldalában és innen nagyon szép kilátás nyílik a Gamla Stanra, illetve Stockholm többi részére.

dscn9316.JPG

 1. Királyi Palota

Egy idegenvezető ismerősünk tanácsára végül nem mentünk be a fő részre. Viszont az alsó részen található egy kocsimúzeum és Svédország története kiállítás és ezek ingyenesen megtekinthetők, érdemes megnézni. A palota egyik oldalán van a kert, ahová nem lehet bemenni, de kívülről megnézni is nagy élmény.

dscn9141.JPG

 1. Konserthuset

Kívülről nem túl szép épület, de itt adják át minden évben a Nobel-díjakat. Csak az alsó részét néztem meg, a többibe vezetett túrán lehet bejutni. Az épület előtti téren piac található.

 dscn9077.JPG

 1. Olof Palme emléktábla

A Hötorget metróállomás közelében, az Olof Palmes Gatan és a Sveavagen kereszteződésében, a merénylet helyszínén, a járdán található a meggyilkolt svéd miniszterelnöknek emléket állító tábla.

dscn9073.JPG

 1. Johannes Kyrka

Nagyon szép neogótikus templom, ami egy kis parkban áll a Döbelsgatan és a Kammakargatan találkozásánál.

kyrke.jpg

+1 ABBA Múzeum

Ezt kihagytuk, mert nem vagyunk ekkora ABBA fanatikusok, de gondolom, sokan szívesen megnézik. A 7-es villamossal érdemes menni és a Liljevalchs/Gröna Lund megállónál leszállni.

https://www.abbathemuseum.com/en/

Hosszú hétvége Bariban

Áprilisban néhány napra Bariba utaztunk (péntek-szombat-vasárnap). Bár sokáig nagyon rossz időt írtak az előrejelzések az utazásra, nagy szerencsénk és gyönyörű időnk volt.

A WizzAir járatával utaztunk, pénteken dél körül landoltunk a Bari-Palese reptéren. Innen Bari belvárosa a leggyorsabban vonattal érhető el, mi ezt választottuk (5 euró/út), az állomást könnyen megtaláltuk, jól kitáblázták, a jegyek megvehetőek online és az állomáson is. Ennél olcsóbb, de lassabb a bejutás busszal.

Vonattal 20 perc alatt értünk Bari Centrale vasútállomásra. Innen a néhány percre lévő szállásunkra mentünk, elfoglaltuk a szobát, ezután elindultunk szétnézni Bariban.

A Bari várba indultunk először de útközben megálltunk a Piazza Garibaldin ahol egy szép park található.

dscf5766.JPG

A várat csak kívülről néztük meg, de egyébként (belépőért) be is lehet menni, ahol egy múzeum található.

dscf5774.JPG

dscf5771_1.JPG

A vár az óváros határán található, így ezután ott néztünk körül. Nekünk nagyon tetszettek a keskeny utcák, nagyon hangulatos volt itt sétálgatni.

dscf5792.JPG

Itt megnéztük a San Sabino székesegyházat. Az utazás előtt azt olvastam, hogy be lehet menni, de sajnos zárva volt, így csak kívülről tudtuk megnézni.

dscf5786.JPG

Bari legjelentősebb látnivalója a Szent Miklós bazilika, ugyanis itt nyugszik Szent Miklós, bár őt eredetileg Törökországban temették el, de a 11. században olasz tengerészek ellopták a csontjait és ereklyéit és Bariba hozták. Emiatt ez a templom fontos keresztény zarándokhely a római és görög katolikusok számára is. A belépés a bazilikába ingyenes volt, akárcsak a kripta megtekintése.

dscf5796.JPG

Ezt követően a tengerparton sétálgattunk (Lungomare), a kikötőn át egy hatalmas óriáskerékig. Innen valószínűleg gyönyörű lehet a kilátás. De nekünk elég ijesztőnek tűnt, a kabinok nem túl bizalom gerjesztően inogtak a szélben.

dscf5821.JPG

dscf5843.JPG

Este hat óra környékén már mindketten nagyon éhesek voltunk, de akárhány éttermet találtunk mind hét, de inkább nyolc óra körül nyitott volna… Sokszor voltunk már Olaszországban, de ilyen még soha nem volt… Végül egy kávézót találtunk ahol vacsorázni is lehetett. Itt ettük meg életünk talán legrosszabb pizzáját (az itthoniakat is figyelembe véve). Így jártunk, úgy tűnik ebben az időszakban a város nem igazán a turistákra rendezkedik be, vagy nem tudom mi történt… Azért összességében nagyon jól éreztük magunkat Bariban.

Másnap Polignano a Mare-ba látogattunk el, amelyet csak úgy emlegetnek, hogy „hófehér város a sziklákon”. Ez a kisváros Bariból vonattal 30 perc alatt érhető el (5 euró a retúrjegy), a jegyek megvehetőek online a Trenitalia oldalán vagy az állomáson is.

Egyből a tengerpart felé vettük az irányt, bár útközben láttunk egy parkot is (számunkra) érdekes növényekkel, és az is kiderült, hogy pont ezen a hétvégén csokoládéfesztivált tartanak a városban.

A tengerpart… hát jobb szót nem tudok: gyönyörű! Először egy hatalmas hídról csodáltuk a kilátást. Lehetetlen volt betelni vele, ezért is lehetséges, hogy a fényképezőn és a mobilomon is van vagy húsz kép róla, mert akárhányszor átmentünk ezen a hídon nem bírtam ki, hogy ne csináljak képet róla, miután percekig csak álltunk és gyönyörködtünk.

dscf5903.JPG

Fél tizenegy körül értünk ide, ekkor még nem voltak nagyon sokan. Később persze igen, sokan napoztak, néhányan fürödtek is. Bár a nap később kisütött, azért ez utóbbitól engem kirázott a hideg, mert elég erős szél fújt és 18°C-nál szerintem nem volt melegebb (mi széldzsekiben voltunk).

dscf5901.JPG

dscf5896.JPG

A szerelmespárok körében pedig igazán népszerű ez a hely: láttunk lánykérést, jegyes fotózást és még esküvői fotózást is.

A kilátás a bal oldalról is nagyon szép, itt van egy nagy sziklás rész ahová ki lehet sétálni. Illetve itt található a város híres szülöttének, Domenico Modugnonak a szobra, ő énekli a híres Volare-t. Egy olasz turistacsoport előadásában ezt meg is hallgathattuk. :)

dscf5916.JPG

dscf5911.JPG

Egy La Terazza nevű helyen ebédeltünk (pizzát, illetve tenger gyümölcseis tésztát), majd Polignano a Mare óvárosában néztünk szét. Nagyon hangulatos a keskeny utcákon a fehér házak között sétálgatni, nagyon szépen rendben tartják, rengeteg virág van mindenütt. Több kilátópont is van a tengerre és a sziklákra.

dscf5956.JPG

dscf5958.JPG

Ezután elindultunk az Abbazia di San Vito (kolostor) felé, de annyira tűzött a nap, hogy feladtuk és inkább fagyiztunk a tengerparton illetve tovább bolyongtunk az óvárosban. Néhány turistánál láttam bérelt biciklit, lehet hogy ez egy jobb megoldás lett volna a gyaloglás helyett.

Nagy szerencsénk volt, ugyanis az óvárosban az egyik kilátóhelyről delfineket láttunk fel-felbukkani a tengerből. Illetve láttuk egy kis részt a Grotta Palazzese (egy ötcsillagos szálloda) híres étterméből. Mikor terveztük az utazást gondoltuk milyen jó lenne itt vacsorázni, aztán rájöttünk hogy a fejenként 200 eurós vacsora talán annyira mégse éri meg…

dscf6023.JPG

Ami kimaradt még és picit sajnálom: a területen nagyon sok csak vízen megközelíthető barlang található ahová szerveznek motorcsónakos kirándulásokat. Ezeket sajnos előre kellett volna kifizetni, de mivel még az utazásunk előtt pár nappal is esőt írtak erre a pár napra ezért nem mertük lefoglalni. De azért így is fantasztikusan éreztük magunkat.

A harmadik napon 12:45-kor indult a gépünk vissza Budapestre, így már aznap nem mentünk sehová, csak kivonatoztunk a reptérre és indultunk vissza. Bár terveztem, hogy korán felkelek és kimegyek megnézni a napfelkeltét a Lungomare-n, de azt mondjuk már az elején éreztem, hogy nem igazán fog sikerülni, mert nem vagyok az a korán kelős típus. De ha valaki az, akkor szerintem jó ötlet. Rövid utazás volt és ebben a tartományban szerintem akár néhány hetet is bőven el lehet tölteni, most ennyire volt lehetőségünk. Azért nem bántuk, meg sőt… Polignano a Mare-t mindenképp látni kell!

Wizzair kaland, happy enddel

Ez egy kicsit hosszabb bejegyzés, de nagyon tanulságos.

Úgy kezdődött, hogy 2017 augusztusában 4 db Wizz-utalványt kaptam ajándékba, egyenként 7250 Ft értékben.

Még 2017 őszén egyet beváltottam, gond nélkül. Majd január elején akartam a többit felhasználni, de nem sikerült. Hívtam őket (250 Ft/perc), nem vették fel. Másnap újra hívtam, felvették és megígérték, hogy visszahívnak. Ez nem történt meg, így az oldalukon tettem panaszt és innentől itt a levelezésünk:

Dátum: 2018. január 28., vasárnap, 17:16:01 Tisztelt …! Köszönjük, hogy felvette a kapcsolatot Ügyfélszolgálati Osztályunkkal. Megkaptuk levelét melyben tájékoztat,nem sikerült az utalványokat felhasználnia. Kérjük ügye kivizsgálásának érdekében válaszlevelébe foglalja bele az utalványok azonosító számát,továbbá a pontos adatokat a telefonbeszélgetésről.(telefonszám,datum,óra). Köszönjük türelmét és együttműködését.

Tisztelettel:

 Dátum: 2018. január 28., vasárnap, 18:20:15 Tisztelt …! Sajnos nem tudom pontosan, hogy mikor volt a telefonbeszélgetés (új telefonom van és nem mentettem el a régi hívásokat), de emlékeim szerint 2018 január 3-án vagy 4-én az esti órákban történt a …-es telefonszámról.

Az utalványok sorszáma:

… (már sikeresen beváltottam)

… (invalid-nak jelzi)

… (invalid-nak jelzi)

… (invalid-nak jelzi)

 Dátum: 2018. március 24., szombat, 19:50:20

Tisztelt Ügyintéző!

Most már szeretnék választ kapni arra, hogy miért is nem tudom beváltani az utalványaimat, ugyanis ma újra megpróbáltam és most sem sikerült.

 Dátum: 2018. május 27., vasárnap, 18:36:43 Tisztelt Ügyintéző! Mellékelem az eddigi levelezésünket, kérem, hogy most már legyenek szívesek reagálni, ellenkező esetben 10 napon keresztül mindennap elküldöm ezt az e-mailt, majd a Fogyasztóvédelemhez fordulok!

 

Hónapok óta próbálom elintézni - telefonon és e-mailben is jeleztem -, hogy az ajándékba kapott Wizz utalványokat nem tudom beváltani. Az említett foglalásnál is próbálkoztam vele és még több alkalommal is, de nem sikerült. Többször megígérték, hogy megoldják a problémát, de semmi nem történik. Azt gondolom, hogy elég gyakran utazom az Önök légitársaságával, talán megérdemelnék annyit, hogy valami történjen.

 

Kedves …! Köszönjük, hogy ügyfélkapcsolati részlegünkhöz fordult. Észrevételét megkaptuk. Igényét hamarosan feldolgozzuk, ügyfélszolgálati munkatársunk pedig kivizsgálja az ügyet. Panaszát a Légi személy- és poggyászfuvarozási üzletszabályzatunk rendelkezéseinek megfelelően kezeljük. Köszönjük az idejét és szíves türelmét. A Wizz Air ügyfélszolgálata

 

Dátum: 2018. május 28., hétfő, 20:32:44 Tisztelt Ügyintéző! Mellékelem az eddigi levelezésünket, kérem, hogy most már legyenek szívesek reagálni, ellenkező esetben 10 napon keresztül mindennap elküldöm ezt az e-mailt, majd a Fogyasztóvédelemhez fordulok!

 

Dátum: 2018. május 29., kedd, 20:50:00 Tisztelt Ügyintéző! Mellékelem az eddigi levelezésünket, kérem, hogy most már legyenek szívesek reagálni, ellenkező esetben 10 napon keresztül mindennap elküldöm ezt az e-mailt, majd a Fogyasztóvédelemhez fordulok!

 

Dátum: 2018. május 30., szerda, 20:22:22 Tisztelt Ügyintéző! Mellékelem az eddigi levelezésünket, kérem, hogy most már legyenek szívesek reagálni, ellenkező esetben 10 napon keresztül mindennap elküldöm ezt az e-mailt, majd a Fogyasztóvédelemhez fordulok!

 

Dátum: 2018. május 31., csütörtök, 18:44:17

Tisztelt Ügyintéző! Mellékelem az eddigi levelezésünket, kérem, hogy most már legyenek szívesek reagálni, ellenkező esetben 10 napon keresztül mindennap elküldöm ezt az e-mailt, majd a Fogyasztóvédelemhez fordulok!

 

Dátum: 2018. június 1., péntek, 12:38:13

Tisztelt …! Köszönjük, hogy felkereste kérelmével Ügyfélszolgálatunkat. Először is, szíves elnézését kérjük a kellemetlenségért. Megkaptam levelét, melyben arról tájékoztat, hogy Ön nem tudja igénybe venni az ajándékutalványokat. Ezúton, tisztelettel megkérjük, hogy válaszlevélben küldje el számunkra az ajandékutalványok számát és lejárati dátumait, hogy ellenőrizni tudjuk rendszerünkben. Köszönjük megértését, együttműködését és türelmét. További kérdése esetén, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

 

Dátum: 2018. június 1., péntek, 14:52:30 Tisztelt ...! Minden Önökhöz küldött levelemben ott volt az utalványok sorszáma. Nem baj, leírom még egyszer:

 1. augusztus 17-én fog lejárni.

 

Dátum: 2018. június 10., vasárnap, 15:34:18

Tisztelt Ügyintéző! Kezdem azt gondolni, hogy Önök hülyének néznek. Hónap óta próbálom elintézni, hogy be tudjam váltani az utalványaimat. Kérem, hogy most már történjen valami!

 

Dátum: 2018. június 17., vasárnap, 09:18:12

Tisztelt Ügyintéző! Most már nagyon unom, hogy semmitmondó levelekkel megpróbálnak lerázni! Nem fog sikerülni, nem adom fel a hónapok óta tartó harcot! Kérem, hogy érdemben reagáljanak, egyébként nyilvános fórumokon fogom közzétenni levelezésünket!

 

Már nem tudom hányadjára írom le, hogy erre a járatra szerettem volna ajándékutalványokat beváltani és nem sikerült! Ezt már januárban is jeleztem telefonon, itt is jeleztem, e-mailt is írtam! Számtalanszor utaztam Önökkel és eddig csak jót tudtam mondani és most fél éve megy ez a cirkusz! Miért? Augusztus 17-én járnak le az utalványaim, kérem, hogy ezt az összeget tegyék rá a Wizz számlámra! Az utalványok: … Valamennyi 2018. augusztus 17-én fog lejárni.

 

Dátum: 2018. július 19., csütörtök, 07:44:05

Kedves …! Köszönjük, hogy ügyfélkapcsolati részlegünkhöz fordult. Észrevételét megkaptuk. Ügyfélszolgálati munkatársunk készséggel segít Önnek mindennemű esetlegesen felmerülő kérdésben, de általános kérdések esetén weboldalunkon is válaszokat találhat a legtöbb gyakori kérdésre. Ha igénye az ügy jellegénél fogva nem tűr halasztást (pl. banki átutalással történő fizetés miatt), úgy feltétlenül azt javasoljuk, forduljon telefonos ügyfélszolgálatunkhoz. Munkatársunk jelentkezéséig köszönjük szíves türelmét. A Wizz Air ügyfélszolgálata

Ezek után a Kormányhivatalhoz fordultam, és így a XX. Kerületi Hivatal 2018. november 14-én 1.500.000 Ft fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Wizzairt és kötelezték, hogy a jövőbeni panaszokra 30 napon belül válaszoljanak. Ebből azonban még nekem nem lett pénzem.

Ezután a következő e-mailt kaptam a Wizztől, 2019. január 8-án:

Tisztelt …!

 Köszönjük Légitársaságunknak küldött levelét.

Szeretném felhívni kedves figyelmét, hogy én vettem át a folyamatban lévő ügyet.

Szíves elnézését kérjük kései válaszunkért.

Az Ön által megküldött ajándékutalványok számát ellenőriztük, melynek során megállapításra került, hogy a rendszerünkben nem található  számon regisztrált ajándékutalvány.

Kérjük, hogy az ügy lezárása érdekében, küldje meg az ajándékutalványok megvásárlását igazoló e-mail üzenetet, vagy azon hivatalos, a Társaság részéről érkező e-mail üzenetet, mely az utalványok számát tartalmazza, valamint az utalványokat megvásárló személy Wizz fiókjának számát Társaságunk részére. Amennyiben az ajándékutalványokkal kapcsolatos problémát a Társaság rendszerének hibája váltotta ki, abban az esetben a Társaság a felhasználatlan ajándékutalványok értékének összegét, az Ön Wizz számláján utazási kreditek formájában jóváírja, mely időkorlát nélkül felhasználható foglalások létrehozására.

Tekintettel a kései válaszadásra, kérjük engedje meg, hogy felajánljuk további 30 € összegű utazási kredit Wizz számlán történő jóváírását az Ön Wizz számláján.

Megértését és együttműködését köszönöm, az ügyet illetően szíves válaszát várom.

 

Elég kellemetlen volt bevallani az ajándékozónak, hogy milyen problémák vannak, de szerencsére megvolt az e-mail, amiből kiderült, hogy az abban szereplő utalványok sorszáma nem egyezik meg a kinyomtatott utalványok sorszámával. Elküldtem nekik, aztán telt-múlt az idő és nem jött válasz és a pénz sem, mire újból írtam:

 

Tisztelt …!

A január 8-án küldött levelére szinte azonnal válaszoltam, de azóta ismét nem reagálnak az e-mailemre. Mi történt?

 

Február 4-én érkezett a válasz:

Tisztelt …! 

Köszönöm kedves válaszlevelét. 

Szíves elnézését kérem a késői válasz miatt. 

Örömmel értesítjük, hogy az Önnek járuló 30 EUR (9.800 HUF) összeget visszatérítettük kredit formájában az Ön Wizz Számlájára, melynek számlaszáma … A jóváírt kredit lejárati dátuma korlátlan. 

Szeretnénk felhívni kedves figyelmét, hogy a Wizz Számlán található kredit pontokat jövőbeli foglalásai kifizetésénél használhatja fel. Ennek feltételeiről bővebben honlapunkon olvashat: 


Emellett tájékoztatjuk, hogy az ügy további kivizsgálásának érdekében, kérem, amennyiben lehetőség adódik, küldje el válaszlevelében az ajándékutalványok megvásárlását igazoló e-mail üzenetet, vagy azon hivatalos, a Társaság részéről érkező e-mail üzenetet, mely az utalványok számát tartalmazza, valamint az utalványokat megvásárló személy Wizz fiókjának számát is. 

Megértését és együttműködését köszönöm, az ügyet illetően szíves válaszát várom. 

 

Újból elküldtem.

 

Február 15-én jött az e-mail:

Tisztelt …! 

Köszönöm kedves válaszlevelét. 

Az Ön által küldött dokumentumokat köszönettel megkaptuk. 

Örömmel értesítjük, hogy a 3 utalványnak megfelelő 21.750 HUF összeget visszatérítettük kredit formájában az Ön Wizz Számlájára, melynek számlaszáma ... A jóváírt kredit lejárati dátuma korlátlan. 

Szeretnénk felhívni kedves figyelmét, hogy a Wizz Számlán található kredit pontokat jövőbeli foglalásai kifizetésénél használhatja fel. Ennek feltételeiről bővebben honlapunkon olvashat: 


Ezúton szíves elnézését kérjük az okozott kellemetlenség miatt. 

További szép napot kívánok. 

Megértését és együttműködését köszönöm. 

 

És így ért véget a történet több, mint egy éves harc után, happy enddel. Tanulság: soha ne adjuk fel!

Hét könnyen elérhető európai főváros

Másfél évvel ezelőtt írtam egy hasonló posztot, azóta újabb európai fővárosokban jártam, melyeket most az egyszerűség kedvért időrendben ismertetek. Ezekre a helyekre el lehet jutni Budapestről, a Wizzairrel.

1. Szófia

Bulgária fővárosa olcsó és nagyon sok szép épülete van. Autót bérelve pedig bejárhatjuk az ország nyugati felét, például a Rila-hegységet vagy akár egy belföldi repülőjárattal Várnába is eljuthatunk.

2. Lisszabon

A portugál főváros rendkívül gazdag látnivalókban és a környék is tele van látványosságokkal és még csak kocsit sem kell bérelni hozzá. További bejegyzések itt, itt, itt és itt.

dscf3892.JPG

3. Szkopje

Akkor még Macedónia, most már Észak-Macedónia fővárosa. Sok rosszat lehet olvasni róla, de nekem összességében tetszett.

dscn6651.JPG 

4. Podgorica

Montenegró fővárosa azért nem a csúcs, de olcsó és van néhány szép épülete. Innen nagyon könnyen el lehet jutni Kotorba, Budvába, amik csodálatos helyek.

dscn7184.JPG

5. Monaco

Nizzából mentünk vonattal, de ez már, sajnos, nem ilyen egyszerű, hiszen a Wizz - átmenetileg - megszüntette a nizzai járatát. Reméljük még visszahozza a kínálatba. Mindenesetre érdemes odalátogatni, luxus mindenütt, de azért vannak szép épületek.

dscn8107.JPG

6. Róma

Ehhez nem kell kommentár. Rómát látni kell és kész!

3.JPG

7. Athén

Itt meg aztán főleg nem kell magyarázkodni. Az európai kultúra bölcsőjét látni kell: járkálni az Agorán, ahol Szókratész tanított, látni a Dionüszosz színházat, ahol egy kor Szophoklész drámáit mutatták be és persze megnézni az Akropoliszon a Parthenont. Ráadásul péntek-vasárnap intervallumban repülhető.

dscn8526.JPG

Athéni hétvége

Athén nyáron nagyon meleg és rengeteg turista van ott, ezért érdemes más évszakban oda látogatni. Én januárban utaztam, a Wizzairrel, péntek délután. 12-14 celsius fok volt és nem volt sehol nagy tömeg.

A reptérről metró megy a városközpontig, én olyan 3 napos bérletet vettem (22 euróért), ami a reptérről is érvényes. Alapból a sima metrójeggyel nem lehet innen utazni. Busszal is be lehet jutni, amiért persze külön kell fizetni. Ha az ókori műemlékeket akarjuk megnézni (mi másért menne valaki Athénba?), akkor lehet venni egy olyan jegyet (30 euróért), amivel szinte az összes ókori helyet meg lehet látogatni: Akropolisz, Régi Agora, Római Agora, Hadrianus könyvtára, Olympeion, Lykeion, Keramaikos. A jegy 5 napig érvénye, tehát nem kell bezsúfolni egy napba, ha van időnk. Hadrianus kapujánál kezdtem a kirándulást (Akropoli vagy a Szintagma metrómegállótól is megközelíthető), ez még ingyen van.

dscn8468.JPG

Ezután a közvetlen mellette fekvő olimpiai Zeusz templomba mentem, amiből már csak néhány korinthoszi oszlop áll a 104-ből.

dscn8477.JPG

Innen az Akropolisz felé vettem az irányt. a hegymászás közben (persze kiépített utakon) először a Dionüszosz színházba botlik az ember. Hátborzongató belegondolni, hogy itt adták elő először Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész drámáit.

 dscn8497.JPG

Tovább haladva a Hérodionhoz érünk, ami egy római kori színház, több ezer ülőhellyel. Az üléseket helyreállították, így ma is tartanak benne előadásokat.

dscn8506.JPG

Tovább haladva a Propüliához érünk.

dscn8517.JPG

A kapun belépve már nehéz másra koncentrálni, mint a 2500 éves Parthenonra, ami belül fel van állványozva, de így is felemelő pillanat volt, amikor megláttam.

dscn8526.JPG

Az Akropolisz Múzeum sajnos zárva volt, így ezt ki kellett hagyni. Van helyette még jónéhány csodálatos épület és fantasztikus kilátás a városra.

dscn8519.JPG

dscn8527.JPG

dscn8528.JPG

dscn8537.JPG

dscn8544.JPG

Lefelé menet először a Római Agorára találtam, amiből nem sok maradt meg.

dscn8554.JPG

Hadrianus könyvtára következett, szintén csak romokban.

dscn8553.JPG

És aztán az ember eljut a régi Agorára, amire szintén lehet mondani, hogy főleg romok, de ez volt az ókori Athén központja, ahol Szókratész "zaklatta" a járókelőket, hogy fogalmazzák meg mi a jó, meg persze Platón, Periklész és még sorolhatnám.

dscn8581.JPG

Azért ne hagyjuk ki itt a Héphaiszteiont, ami a legéppebben megmaradt dór templom.

dscn8578.JPG

Ezután nekivágtam a Lükabéttosz emelkedőinek, abban a tudatban, hogy - az útikönyv szerint - felvonó megy fel a hegycsúcsra. Ezt sehogy sem sikerült megtalálnom, így aztán felgyalogoltam a tetőre. Nem volt egyszerű, de megérte. Már az úton nagyon érdekes a növényzet.

dscn8588.JPG 

A csúcson pedig egy kápolna van, meg persze a csodálatos kilátás.

dscn8593.JPG

dscn8595.JPG

Már szürkült, amikor egy ortodox templomhoz értem, belül is csodálatos, ingyen megnézhető.

dscn8616.JPG

Még készítettem néhány fotót a Monastiraki metróállomás környékén, aztán elegem lett és irány a szállás.

dscn8622.JPG

dscn8623.JPG

Másnap reggel még megnéztem a Lükeiont, ahol Arisztotelész tanította az ifjakat. 

dscn8632.JPG

Innen az Evangelismos metróállomás felé tartva, egy katonai múzeumot találunk, amit a hadtörténet és a fegyverek rajongóinak bátran ajánlok, 4 euróért. Az ókortól a II. világháborúig láthatunk emlékeket a görög és más hadseregek történetéből.

dscn8647.JPG

dscn8651.JPG

Végül egy fotó, ami egyáltalán nem ritka az athéni utcákon és ami egy jóval a rendszerváltás előtt született embernek felfoghatatlan látvány: narancsfa,  amiről hullik a gyümölcs, miközben '90 előtt alig láthattunk narancsot...

dscn8454.JPG

2 nap Veronában

A Wizzair péntek esti járatával repültünk Milánó-Malpensába. Innen vonattal utaztunk a Malpensa Expressel Milánóba (a retúrjegy 20 euró/fő, ha előre megvesszük online, bár meg kell adni az indulás időpontját, és ehhez képest 3 órán belül fel kell használni). Az első éjszakát így Milánóban töltöttük, éjfél körül értünk a szállásunkra, ami a Milánó Centrale vasútállomás közelében volt. Egyébként Malpensába reggel hatkor is indul gép Budapestről, így ha azzal megyünk megspórolhatunk egy éjszaka szállást.

Egy bőséges reggeli után kisétáltunk a Centrale vasútállomásra és onnan a Frecciarosa nevű vonattal utaztunk. Nagyon szép tiszta vonat volt, kényelmes nagy ülésekkel, ugyanis amikor a Trenitalia weboldalán megvettem a vonatjegyeket, valami akció miatt a „business” jegy olcsóbb volt mint a sima (36 euró /2 fő). Nagy meglepetésünkre (a magyar viszonyokhoz szokván, már magától a vonattól is teljesen elájultunk) italt, kávét, teát, rágcsálnivalót is kaptunk a vonaton (nem kellett külön fizetni érte). Azt hittük ez csak a „business” osztályon van így, aztán visszafele kiderült, hogy a sima „másodosztályon” is ugyanúgy adnak.

Verona Porta Nuova állomásra érkeztünk meg, innen gyorsan elsétáltunk a közeli szállásunkra, ahol lerakhattuk a csomagokat. Aztán el is indultunk a központba. Tömegközlekedést Veronában egyáltalán nem használtunk, a főbb nevezetességek könnyen elérhetőek gyalog is. Először a Piazza delle Erbe-n néztünk szét, itt meg is ettünk egy-egy  pizzát. Nagyon kellemes volt ülni a tér szélén nézelődni és élvezni a napsütést. Ezután felmentünk a tér szélén álló toronyba, a Torre dei Lamberti-be (8 euró/fő, diákoknak 5 euró/fő). Innen csodálatos kilátás nyílik a városra.

img_20181020_125321.jpg
img_20181020_123618_1.jpg

 

Miután szétnéztünk még a Piazza delle Erbe-vel szomszédos Piazza dei Signori-n, továbbindultunk a Sant'Anastasia templom felé, amely Verona egyik legszebb temploma.

img_20181020_133516.jpg

Ezután kisétáltunk az Adige folyó partjára és elindultunk a Ponte Nuovo hídon át a Giordano Giusti felé, amely egy reneszánsz kert. 7 euró a belépő, ami szerintem nagyon megéri. Gyönyörű szép és nagyon nyugodt, idáig már sokkal kevesebb turista jön el. A kertnek van egy „titkos” felső szintje is, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.

img_20181020_160446.jpg img_20181020_143628.jpg

 
A kertből a folyó másik partja mellett elindultunk a Castel San Pietro felé. A kastélyt belülről nem néztük meg, csupán a kilátás kedvéért mentünk fel.

img_20181020_163001.jpg

img_20181021_211557.jpg

Ezután elindultunk a szállás felé, de még útba ejtettük a veronai katedrálist, amelyet már csak kívülről tudtunk megnézni.

A 2. nap reggelén Júlia házát néztük meg. A ház erkélyét csak jóval Shakespeare híres darabjának a keletkezése után építették a házhoz. Ennek ellenére rengetegen látogatnak el ide. Magába a házba is be lehet menni 6 euróért, Zeffirelli filmadaptációjából láthatunk itt díszleteket.

img_20181021_101621_1.jpg

Ezt követően a Piazza Brá felé indultunk, ugyanis itt található a világ 3. legnagyobb amifteátruma. Az útikönyvek szerint nem éri meg 10 euróért belülről is megnézni, nekünk viszont nagyon nagy élmény volt, és a tetejéről szép kilátás nyílik a Piazza Brára. Az ebédünket a tér melletti éttermek egyikében fogyasztottuk el, nagyon kellemes volt csak ücsörögni és nézelődni.

img_20181021_121147.jpg

img_20181021_123609.jpg

Utolsónak a várat, a Castelvecchio-t néztük meg (a múzeum részbe nem mentünk be, így ingyenes volt), átsétáltunk a hozzá tartozó hídon is. Ezután már indulnunk kellett, vonattal Miláno Centrale-ba, majd onnan szintén vonattal Malpensa reptérre utaztunk. A gép kicsit késett, így hajnali 1 körül érkeztünk haza Budapestre.

img_20181021_1420242.jpg

img_20181021_145620.jpg

Hétvégi barangolás Rómában

Kedves barátaim beszámolója római útjukról:

Advent második hétvégéjét töltöttük Rómában két gyerkőccel, egy 14 és egy 8 évessel. Tudtuk, hogy Rómát nem lehet megismerni ennyi idő alatt, de arra elég volt, hogy belekóstoljunk, megszeressük, és tudjuk, érdemes lesz még visszatérni, gyerekekkel is.

Szombaton korán ültünk repülőre, Ferihegyről a Ryanair járatával utaztunk. Elsőbbségi beszállást választottunk, így magunkkal vihettük az utastérbe a kis gurulós bőröndjeinket. A járat 8 órakor megérkezett Róma-Ciampino repülőtérre. Innen a Termini pályaudvarra transzferbusszal utaztunk. Még itthon online megváltottuk a jegyet, ami fejenként 9 euró volt (oda-vissza). Több busztársaság indít járatot a reptérről a központ felé, mi a Shuttle busszal utaztunk. Teljesen elégedettek voltunk a szolgáltatással, könnyen megtaláltuk a buszmegállót (a reptér elől, a 2. megállóból), pontosan indult, visszafelé sem csalódtunk. Fél órát utaztunk, amíg megérkeztünk a Termini pályaudvarhoz. Innen gyalog mentünk a szállásunkra, a Hotel Verona Rome 10 percnyi sétára található a pályaudvartól (a Santa Maria Maggiore bazilika szomszédságában). Két nappal az érkezésünk előtt felvettük a kapcsolatot a szállással, és kértük, hogy a bőröndjeinket lepakolhassuk a hotelben, mielőtt elindulunk városnézésre (egyébként kettőtől lehetett volna elfoglalni a szállást). Nagyon segítőkészek voltak, délelőtt fél 10-kor megkaptuk a szobakulcsot, a csomagokat biztonságban tudva indultunk a Róma központját felfedező túrára.

Az első napon a Forum Romanum-Palatinus-Colosseum hármasának bejárását terveztük. Több helyen olvastunk róla, hogy érdemes előre megváltani a jegyet, ha nem akarunk sokáig sorban állni. A kombinált jegy online megvásárlása mellett döntöttünk, amely felnőtteknek 12 euró (plusz 2 euró foglalási költség), 18 év alatt pedig ingyenes. A Forum Romanum pénztáránál (külön pénztárban az online foglalással érkezőknek) kaptuk meg a belépőjegyeket, melyekkel mindhárom helyre bemehettünk. A Colosseumba 14 órától léphettünk be (a jegy két napig érvényes).

Az első találkozásunk a történelmi Rómával, a Forum Romanumon tett séta, teljesen elvarázsolt. Ragyogó napsütésben, 18 fokos melegben, kabát nélkül sétáltunk az ókori romok között.

3.JPG

A diadalívek, a templomok, az oszlopmaradványok látványa mind-mind szavak nélkül is üzentek. Septimius Severus túlzsúfolt diadalívét csak távolabbról csodálhattuk meg, míg Titusét közelebbről is megnéztük.

5.JPG

A Palatinusról a kilátás lenyűgöző: elénk tárult a Forum, a Colosseum, Róma látképe, sétáltunk az örökzöld növényzet, a narancsfák között.

7.JPG

A történelmi séta közben alaposan elfáradtak a gyerekek, így ideje volt keresni egy pihenőhelyet, ahol a lábainkat pihentethetjük és ehetünk is, hogy újra erőt nyerjünk. A Colosseum közelében található pizzériában 9-10 euróért kaptunk vékony tésztás pizzát és 5 euróért üdítőt, kávét. A városközpont más éttermeiben is hasonló (drága) árakat találtunk.

Nagy előnye a kombinált belépőjegynek, hogy a Colosseumba lényegében sorban állás nélkül, néhány perc alatt jutottunk be (a biztonsági ellenőrzés sem tartott sokáig). Hatalmas sor kígyózott a pénztár előtt, nem is értettem, hogy miért nem veszik meg mások is előre a jegyet. A Colosseumban több mint egy órán át nézelődtünk, minket belülről is annyira lenyűgözött a látvány, mint kívülről.

11.JPG

A tömeg itt még elviselhető volt, eloszlott az épületben és a környékén is. A Colosseumból a császárok fóruma felé indultunk tovább II. Viktor Emánuel hatalmas emlékműve felé (mérete megdöbbentő távolról és közelről is).

12.JPG

A Rómában töltött két nap alatt helyi tömegközlekedést nem használtunk, gyalog jutottunk el minden nevezetességhez, amit nem bántunk meg, járókelőként is érzékeltük a sokszor kaotikus római közlekedést.

Már kezdett lemenni a nap, amikor a monumentális emlékmű előtt, a Piazza Venezián felállított karácsonyfát megláttuk. Itt egyre nagyobb tömeg gyűlt össze, nem is igazán volt kedvünk nézelődni, nehezen lehetett közlekedni a forgalmas csomópontban a lezárások miatt (a karácsonyfa ünnepélyes átadására készült a polgármester). Minden sarkon fegyveres katonák álltak, először szokatlan volt a látvány, majd egyre inkább megnyugtatónak éreztem a jelenlétüket. A tömeget igyekeztünk kikerülni, kis utcákon haladtunk tovább. Séta közben fedeztünk fel több templomot, melyek ingyenesen látogathatók, így pl. a Piazza Santi Apostolinin a tizenkét szent apostol templomát. A gyerekek mindig örültek a séta közben beiktatott pihenőknek, én pedig szívesen jártam körbe a templomokat. A bazilika belülről barokk pompát sugároz, külön érdekesség, hogy az oltár előtt lehet lemenni a gyönyörű freskókkal díszített altemplomba, ahol ál-katakomba található (nem eredeti, hanem a 19. században készült). 

14_2.jpg

A Trevi-negyedben sétáltunk tovább, hangulatos kis utcákon. Itt találtunk egy éttermet, ahol igazi olasz „pasta”-t kértünk vacsorára, jóllakottan indultunk a Trevi-kút felé. Még a közelébe sem értünk, egyre nagyobb volt a tömeg az utcákon, az éttermek előtti asztaloknál turisták tömege. A Trevi-kút kivilágítva gyönyörű látvány, viszont a tömegtől nehezen megközelíthető, számunkra kevésbé vendégmarasztaló, néhány fotó elkészítése után igyekeztünk mihamarabb elhagyni a zsúfolásig telt teret. (Másnap még tettünk egy próbát, délelőtt is hasonlóan nehéz volt megközelíteni, érdemes korán reggel érkezni, ha el akarjuk kerülni a tömeget.)

17_1.jpg

Mivel aznap korán keltünk, innen a szállásunk felé sétáltunk, megcsodáltuk a kivilágított épületeket, Róma esti fényeit. A csodás fények, a hangulatos utcák mellett voltak lehangolóan koszos, szemetes utcasarkok, a gyerekek is szóvá tették ezt. A tartalmas szombat után kellett a pihentető alvás mindannyiunknak, erőt gyűjtöttünk másnapra: a szállásunktól a Vatikánig 4 km az út.

 Vasárnap bőséges reggelit kaptunk a hotelben (az árban benne volt), majd elindultunk a Szent Péter tér felé. Az útvonalat úgy terveztük, hogy a Pantheon és a Piazza Navona is útba essen. Sétánk elején megálltunk a Barberini-palotánál, amely festménygyűjteménynek ad otthont. A kertjében sétáltunk, kívülről csodáltuk meg az épületet, a pálmafák alatt tartottunk pihenőt, élveztük a napsütést.

18.JPG

A finom (és hatalmas adag) olasz fagyi is erőt adott a gyerekeknek, amikor már elfáradtak a gyaloglásban. A Pantheon felé haladva Szent Ignác templomába tértünk be (Sant’ Ignazio). Itt épp mise volt, de a látogatókat így is beengedték. A mennyezet freskója Szent Ignác megdicsőülését ábrázolja, lenyűgöző látványt nyújt, mintha életre kelnének a freskó alakjai. A templomtérben elhelyezett tükör segítségével a látvány még inkább felejthetetlen. 

22.JPG

A Pantheon előtt hatalmas tömeg volt, ingyen lehet bejutni, de sorba kell állni, szakaszos a beengedés. A sor gyorsan haladt, kb.10 perc alatt jutottunk be, sokan kíváncsiak a „lyukas tetejű templomra” (ahogy a kislányom hívja).

28.JPG

Körbesétáltunk, megnéztük az uralkodósírokat, itt újabb pihenőt tartottunk, a tömeg ellenére akadt még szabad pad, ahol leülhettünk. Több nyelven és folyamatosan bemondták, hogy csendet kérnek, de ennyi nézelődő turista mellett nehezen volt megvalósítható.

Innen már nagyon közel volt a Piazza Navona, három barokk szökőkútjával.

31_1.JPG

Itt is tömeg volt, az adventi vásár forgataga még tovább fokozta. A vásárban inkább csak nézelődtünk, helyi kézműves termékek és családi programok várták az érdeklődőket. A zsúfolt teret elhagyva a Tevere hídján sétáltunk át, innen már láttuk a Szent Péter-bazilikát.

32.JPG

Az Angyalvár mellett álltunk meg kicsit, pihenőt tartottunk, panino szendviccsel enyhítettük éhségünket.

33.JPG

Néhány perc séta után elértük a Szent Péter teret, lenyűgöző volt a látvány a ragyogó napsütésben. A tér közepén álló karácsonyfa, a homokból készült betlehemes juttatta eszünkbe, hogy advent van.

38.JPG

A bazilikába ingyen lehet bemenni, de sorba kell állni. Amikor meglátták a gyerekek a hosszú sort, hallani sem akartak róla, hogy beálljunk (ekkor már sok kilométer volt a lábunkban). Legközelebb nem fogjuk kihagyni, ezért is érdemes lesz majd visszatérni. A téren nézelődtünk, sétáltunk, a vatikáni posta „épületében” képeslapot adtunk fel, majd elindulunk visszafelé. Két helyen álltunk meg még. Nem terveztük, de mégis váltottunk belépőjegyet az Angyalvárba (felnőtteknek 15 euró, gyerekeknek ingyenes). Nem bántuk meg, hogy bent is szétnéztünk, végigsétáltunk a szinteken, a kiállítótereken, a gyerekek számára is érdekes és izgalmas volt a helyszín.

42.JPG

Csodás volt a lemenő nap fényében a kivilágított épület, és a legfelső szintről a kilátás az esti Rómára, a bazilikára. 

43.JPG

A szállás felé haladva a Spanyol lépcsőnél tartottunk újabb pihenőt. A tömeg itt is nagy volt (kezdtük megszokni), a környéken csodás karácsonyi kivilágítás, hangulatos utcák, kicsit megéreztük ismét az esti római forgatagot.

44.jpg

A szállásunk közelébe érve betértünk egy étterembe, ahol a legfinomabb olasz pizzát készítik (a fiam értékelése szerint, a hétvégi tapasztalatok alapján). Tény, hogy finom vacsora, figyelmes kiszolgálás, ízletes tiramisu várt bennünket a L’Angolo di Napoli étteremben, jó szívvel ajánljuk.

Hétfőn reggel korán keltünk, a hotelben ismét segítőkészek voltak, az étkezőt korábban kinyitották, így friss croissant-nal felpakolva indultunk a reptérre, búcsút intettünk Rómának.

            Úgy gondolom, hogy a római hétvége két gyerekkel is bátran vállalható az adventi időszakban. Kellemes melegben sétáltunk, csobogó szökőkutakat, lenyűgöző tereket, ókori építményeket, romokat, templomokat, hangulatos utcákat láttunk, finom olasz ételeket ettünk. Nem rohantunk, nem terveztünk túl sok programot, mindig találtunk motivációt a gyerekeknek is, hogy kedvet kapjanak a sétához. Hálás szívvel gondolok vissza az adventi családi hétvégére az „örök városban”, mi szeretnénk még visszatérni.

8 kihagyhatatlan látnivaló Monacóban

Monaco Nizzából könnyen megközelíthető vonattal (oda-vissza 10 euró), de buszok is mennek oda. Mindenből süt a gazdagság: a házak, autók, jachtok. Az utcán sem szemetet, sem kátyút, sem koldust nem látni. Tisztaság mindenütt, az árak egyébként nem magasabbak, mint pl. a Côte d'Azurön, mondjuk az sem olcsó. Mi gyalogoltunk végig, de járnak buszok (2 euró a jegy).

1. Kikötő

Na itt aztán van rongyrázás: elképesztő méretű (és gondolom árú) jachtok tömkelege.

dscn8179.JPG

2. Kaszinó

Sajnos épp nem lehetett bemenni, de elölről és a tenger felől is fantasztikus látvány.

dscn8107.JPG

dscn8134.JPG

3. Cathédrale Notre-Dame-Immaculée

Egy csodálatos templom, itt található Grace Kelly sírja is, aki III.Rainier herceg felesége volt.

dscn8211.JPG

4. Vasarely: Hexa Grace le ciel, la mer, la terre

A magyar származású művész szabadtéri installációja a Kongresszusi Központ tetején. A tengerparti sétányon már messziről feltűnik.

dscn8108.JPG 

5. Az alagút

Sok alagút van, de ez az, ami a Forma 1-es futam része. Gyalog is végig lehet benne menni.

dscn8147.JPG

6. A híres hajtűkanyar

Nem nagy szám, de a Forma 1 rajongói biztosan megnézik.

dscn8146.JPG

7. Hercegi palota

Kívülről láttuk, érdemes megnézni az őrségváltást (mi nem láttuk).

dscn8183.JPG

8. III.Rainier autógyűjteménye

A lovashintóktól a Forma 1-es autókig fantasztikus gyűjtemény, 6,5 eurót megér.

dscn8251.JPG

És még néhány fotó a városról:

dscn8026.JPG

dscn8099.JPG

dscn8129.JPG

dscn8051.JPG

dscn8174.JPG

dscn8243.JPG

 

 

 

Nizza, ősszel

Kissé nehézkesen indult ez az utazás, hiszen odafelé még elvitt minket a Wizzair, de a visszautat már törölte, megszüntették a járatot. Helyette felajánlották, hogy Malpensáról jöhetünk haza. Mivel már a szállás ki volt fizetve, bevállaltuk ezt is. 

A reptérről megy a 98-as és a 99-es busz is a városba, de ezekért 6 eurót kell fizetni, így inkább az egyéb buszokat, villamosokat érdemes használni, ahol egy útra másfél, 24 órára pedig 5 euró a jegy! (A napijegyet is kell minden utazásnál kezelni!) Mi azonban - miután ingyenes busszal átmentünk a 2-es terminálról az egyesre - gyalog folytattuk utunkat a nem túl messze lévő szállásig, ami a Promenade des Anglais-n található, neve: Hotel Premiere Classe. Ha nem tesszük magasra a mércét és tényleg csak aludni akarunk ott, akkor tökéletes, olcsó szállás. Annak ellenére, hogy közvetlenül a reptérnél van, lehet nyugodtan aludni, nagyon jó a hangszigetelés.

Sajnos az időjárás borzasztó volt, szinte végig esett, a napot csak kedden láttuk először, pedig már szombattól ott voltunk... Így aztán nem is sikerült minden tervezett programot megvalósítani - mert hát kinek van kedve szakadó esőben járkálni, hiszen hiába van ernyő és esőkabát, a nadrág gyorsan átázik -, de azért sok mindent láttunk.

A Promenade des Anglais - ahogy fentebb említettem - a reptértől a városközpontig tartó, több kilométer hosszú sétány, a tengerparton. Természetesen pálmafákkal gazdagítva.

A városközpontban érdemes megnézni a Massena teret, nagyon szép.

dscn7965.JPG

Az óváros a szokásos mediterrán óváros: szűk utcák, templomok és persze mostanában bóvliárusok...

dscn7975.JPG

A Sainte-Reparate katedrálist is itt találjuk, hatalmas méretek, barokkos túldíszítettség, belépő nincs.

dscn7991.JPG

Az óvárosban, közel a tengerparthoz, található a halpiac, majd kissé arrébb mindenféle egyéb termékek piaca.

dscn7997.JPG

dscn8000.JPG

Persze hatalmas kikötő is van, tele luxusjachtokkal és hatalmas tengerjáró hajókkal.

dscn8397.JPG

A kikötő egyik oldalán van egy I. világháborús emlékmű.

dscn8392.JPG 

Innen a hegy felé indulva felmászhatunk (vagy ingyenes lifttel felmehetünk) a Castle Hillre, ahonnan nagyon szép a kilátás. Sajnos éppen zuhogott az eső, amikor meg visszamentünk zárva volt. 

dscn8007.JPG

A vasútállomás felé, a sétálóutcán (Jean Médecin) haladva találunk egy - a párizsi Notre-Dame-hoz hasonló - templomot, melynek neve: Basilique Notre Dame... Sajnos épp zárva volt.

dscn8427.JPG

Bár végig esett azért még így is megérte ellátogatni Nizzába, már csak azért is, mert vonattal könnyen elérhető innen Cannes, Antibes vagy Monaco. Utóbbit a rossz idő ellenére sem hagytuk ki. Erről a következő bejegyzésben írok.

Hazafelé Milánó-Malpensa reptérre a Flixbus-szal mentünk, csak ajánlani tudom mindenkinek, pontos, megbízható, nem drága. A 6 és fél órás úton 2 percet késtünk.