Utazások Európában

Utazások Európában

A 10 legjobb program Stockholmban

2019. július 07. - PTom70

Ez, természetesen egy szubjektív válogatás, minket ezek érdekeltek, erre volt időnk, az ott töltött 3 teljes nap alatt. Ha tudsz jobbat, írd meg kommentben!

  1. Vasa Múzeum

 Ez tényleg kihagyhatatlan! 333 évig volt 30 méterrel a tengervíz felszíne alatt a Vasa nevű hadihajó, ami gyakorlatilag az első útján elsüllyedt. Majd 1956-ban megtalálták, 5 évvel később felhozták és hosszú évek munkájával helyreállították úgy, hogy az eredeti alkatrészek 98%-ából áll.

dscn8916.JPG

 https://www.vasamuseet.se/hu

  1. Skansen

A világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma. Ez tényleg egy élő múzeum, hiszen az egyes mesterségeket korhű ruhába öltözött emberek mutatják be és aztán árulják is. Például a pékségben sütött sütiket rögtön meg is kóstolhatjuk. Egy mini állatkert is található itt.

dscn8983.JPG

https://www.skansen.se/sv/

  1. Nobel-díj Múzeum

Az óvárosban (Gamla Stan) található múzeum a Nobel-díj történetét és a Nobel-díjasokat mutatja be. Nagy örömünkre magyar nyelvű audioguide is van és az összes eddigi díjazottról – köztük természetesen a magyarokról – olvashatunk.

dscn9154_1.JPG

https://nobelprizemuseum.se/en/

  1. Nordiska Múzeum

A skandinávok életét mutatja be a különböző korokban a ruházattól a bútorokig. Maga az épület is nagyon szép, érdemes megnézni.

dscn9302.JPG

https://www.nordiskamuseet.se/

  1. Gamla Stan (óváros)

Csodálatos épületek, szűk sikátorok, mint amilyen egy óváros. Sétálgassunk benne csak úgy, ehetünk is, de az árak még magasabbak, mint egyéb helyeken.

 dscn9114.JPG

  1. Kilátópontok

Ha metróval elmegyünk a Slussen állomásig, akkor innen rövid sétával elérhetjük a Söder Malarstrandot, ami egy sétány a hegy oldalában és innen nagyon szép kilátás nyílik a Gamla Stanra, illetve Stockholm többi részére.

dscn9316.JPG

  1. Királyi Palota

Egy idegenvezető ismerősünk tanácsára végül nem mentünk be a fő részre. Viszont az alsó részen található egy kocsimúzeum és Svédország története kiállítás és ezek ingyenesen megtekinthetők, érdemes megnézni. A palota egyik oldalán van a kert, ahová nem lehet bemenni, de kívülről megnézni is nagy élmény.

dscn9141.JPG

  1. Konserthuset

Kívülről nem túl szép épület, de itt adják át minden évben a Nobel-díjakat. Csak az alsó részét néztem meg, a többibe vezetett túrán lehet bejutni. Az épület előtti téren piac található.

 dscn9077.JPG

  1. Olof Palme emléktábla

A Hötorget metróállomás közelében, az Olof Palmes Gatan és a Sveavagen kereszteződésében, a merénylet helyszínén, a járdán található a meggyilkolt svéd miniszterelnöknek emléket állító tábla.

dscn9073.JPG

  1. Johannes Kyrka

Nagyon szép neogótikus templom, ami egy kis parkban áll a Döbelsgatan és a Kammakargatan találkozásánál.

kyrke.jpg

+1 ABBA Múzeum

Ezt kihagytuk, mert nem vagyunk ekkora ABBA fanatikusok, de gondolom, sokan szívesen megnézik. A 7-es villamossal érdemes menni és a Liljevalchs/Gröna Lund megállónál leszállni.

https://www.abbathemuseum.com/en/

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr114929990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása