Utazások Európában

Utazások Európában

Nyolc kihagyhatatlan látnivaló Milánóban

2017. november 04. - PTom70

Milánóba akár egynapos kirándulásra is elmehetünk: a Wizzair Malpensa, míg a Ryanair Bergamo repülőterére érkezik. Innen persze még be kell jutni a városba. Malpensáról busszal (pl. Terravision oda-vissza 14€/fő) vagy vonattal (Malpensa Expressel 20€/fő) kb. 1 óra alatt lehet beérni. Mi két napot voltunk ott, így vettünk helyi közlekedésre 48 órás jegyet, ami 8,25€/fő.

1. Dóm (Duomo)

Olaszország második legnagyobb temploma elképesztő méreteivel, 135 tornyával lenyűgözi az ide látogatókat. A piros (M1) és a sárga (M3) metró is megáll itt. A hatalmas téren található II. Viktor Emmanuel lovasszobra, aki az egyesített Olaszország első királya volt.

dscn6415.JPG

Ha szemben állunk a Dóm bejáratával, akkor jobbra látjuk a Museo Duomot, ahol a belépőjegyet kell megvenni. Ez az első sorban állás. A belépő 2 €/fő, de érdemes a teraszra is jegyet venni (gyalog 9, lifttel 13€/fő). Ezután be kell állni a templomba vezető sorba (második sorállás), ahol szigorú biztonsági ellenőrzésen kell átesni. Aztán pedig tátjuk a szánkat a hihetetlen méretektől elámulva.

dom_belso.jpg

Az oltár mögött lehet lemenni az altemplomba, ez is nagyon szép.

dscn6365.JPG

Ha kigyönyörködtük magunkat kimegyünk a templomból és már állhatunk is be teraszra feljutni vágyók sorába. Vigyázat! Külön sor van a lifteseknek és külön a lépcsősöknek. Mindenképp érdemes felmenni, mert fantasztikus a látvány.

dom_terasz.jpg

Ha besötétedik újra keressük fel a teret, mert kivilágítva is fantasztikus.

dscn6563.JPG

2. Galeria Vittorio Emmanuele II

Rögtön a Dóm mellett található épület. Tele a különböző világmárkák üzleteivel. Ha sok pénzünk van, akár vásárolhatunk is...

dscn6343.JPG

3. Chiesa di Santa Maria presso San Satiro

Szintén a Dómhoz közel találjuk a Via Torino 17-19.-ben ezt az eldugott kis templomot, ami kívülről teljesen jelentéktelennek tűnik, de belülről nagyon szép. Úgy építették, hogy ha belépünk hatalmas teret látunk, aztán, ha közel megyünk a végéhez, akkor vesszük észre, hogy ez csak egy optikai csalódás, a különleges építési technológiának köszönhetően. (A belépés ingyenes.)

dscn6420.JPG

4. Santa Maria delle Grazie templom

Gyönyörű templom, amely a Conciliaziona vagy Cadorna FN metrómegállótól néhány perces sétára található. Hátul található egy kis kerengő szökőkúttal, nagyon szép, nyugodt hely. A templomba és a kerengőbe ingyenes a belépés, de figyeljünk, hogy a templom 12 és 15 óra között zárva tart, illetve ünnepnapokon misék miatt más időpontokban sem látogatható.
Ebben a templomban található Leonardo da Vinci híres freskója, Az utolsó vacsora. Számomra fantasztikus élmény volt látni élőben, szerintem nem szabad kihagyni ha Milánóban járunk. Bár azt elismerem, hogy csak a legkitartóbbaknak sikerülhet megnézni, ugyanis előre foglalni kell jegyet online vagy telefonon (+39 02 92800360) és 15 percenként mehet be 30 látogató. A jegy felnőtteknek 10€, 18 és 25 év közöttieknek 5€, 18 év alatt ingyenes a belépő, valamint a hónap első vasárnapján mindenkinek ingyenes a belépés, de időpontot foglalni akkor is kell. Erre jön még rá a jegyenként 2€ kezelési költség is. Ha utazási irodáknál foglalunk, ez az ár jóval magasabb is lehet, ezért tényleg érdemes közvetlenül az említett honlapon foglalni. Néhány tanács a foglaláshoz: a foglalási oldalon feltüntetik, hogy az egyes időpontokhoz mikortól lehet foglalni, azonban ekkor még nem teszik fel az összes időpontot, ez folyamatosan történik, így érdemes folyamatosan figyelni, hogy van-e szabad időpont (jellemzően egyébként hónap első napján bővítik az időpontokat, nekünk is így sikerült foglalni végül) és regisztráljunk előre, hogy amikor felfedezünk egy szabad időpontot, akkor már ne kelljen ezzel tölteni az időt. Ha így sem sikerült időpontot foglalni, még akkor is van remény, ugyanis minden nap 8:15-kor el kezdik árulni az aznapra visszamondott jegyeket a jegyirodában. A foglalásról kapott visszaigazolást ki kell nyomtatni és át kell venni a templom mellett található jegyirodában legalább 20 perccel a foglalt időpont előtt. Nagy táskával, csomaggal elvileg nem engednek be, de a jegyirodában láttunk csomagmegőrzőt.

dscf5390.JPG

dscf5429.JPG

5. Basilica Sant Ambrogio

Milánó egyik legrégebbi temploma, a 4. században épült. A Sant Ambrogio metrómegállónál található. Nagyon szép, békés hely. A belépés ingyenes, illetve nem árt tudni hogy 12:00 és 14:30 között zárva tart. 

dscn6458.JPG

dscn6465.JPG 

6. Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci

A természettudományok és a technika rajongóinak kihagyhatatlan program. A Sant Ambrogio metrómegállótól néhány száz méterre található múzeum egyik része Leonardo da Vinci találmányait mutatja be, de találhatók itt a telefon, számítógép, űrhajózás, hangszerek stb. történetével kapcsolatos tárgyak, gyerekeknek interaktív termek. Az udvaron egy tengeralattjáró, külön csarnokban vonatok, hajók és repülők is megtekinthetők. 10€-t megér (25 év alattiaknak és 65 év felettieknek csak 7,5€), bár hatalmas múzeum, a végére könnyen belefásul az ember.

dscn6501.JPG

dscn6516.JPG

7. Castella Sforzesco

Az M2 metró Lanza megállójához közeli kastély és a mögötte található Sempione park nagyon szép, főleg így ősszel. A kastély belső udvarába és természetesen a parkba ingyen be lehet menni. A kastélyban múzeumok találhatóak pl. hangszermúzeum, bútormúzeum, ide belépővel lehet csak bemenni, de keddenként 14 órától ingyenes a belépés. Érdemes lehet még az esti órákban is ellátogatni ide, mert nagyon szép kivilágítva a kastély és a park. A park túlsó felén pedig egy Napóleon által építtetett diadalív található.

dscf5208.JPG

8. San Siro stadion 

Az M5 metró egyik végállomásánál található a Giuseppe Meazza Stadion, amit csak San Sironak neveznek. Nem tudom, hogy van-e még egy olyan stadion a világon, amit két topcsapat (AC MIlan és az Internazionale) használ. A 8-as kaputól indul egy vezetett túra, ami elég borsos árú (17€/fő). Azonban a 14-es kapunál ingyen be lehet menni a Store-ba, ahol meglepő módon a Milan és az Inter csapatának mezei és egyéb cuccai is megvásárolhatók. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk az Újpest és a Fradi focicsapatának közös boltja legyen...

dscn6433.JPG

+1 Mivel a reptéri busz és a vonat végállomása is a Centrale, érdemes megnézni a pályaudvar impozáns épületét.

dscn6332.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9913162598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyVonalakban 2017.11.05. 13:09:37

Ha gyerekkel mentek,
akkor pedig a ZeroGravityt ajánlom.

Ami szerintem mèg kihagyhatatlan, az a Bosco Verticale.
Nagyon ütős.

De egyébként Az utolsó vacsora ès a Dóm tèr mindent visz.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.11.05. 13:44:07

Navigli negyed szerintem megérdemelt volna egy kis metrózást. Az a pár utca Milánó "olasz negyede".

nem várt fordulat 2017.11.05. 15:19:53

Azért egy stadion helyett befért volna a Scala is.

PTom70 2017.11.05. 15:25:44

@NagyVonalakban: @Ződ2000: @nem várt fordulat: Igazatok van még sok mindent meg lehet nézni, több nem fért bele. A Scala kívülről szerintem nem túl szép épület, belülre nem tudom, hogy be lehet-e menni. Mindenesetre köszönöm a hozzászólásokat, ha valaki megy lehet, hogy kedvet kap az általatok említett helyekhez.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.11.05. 15:27:20

Azért a Sforza-kastélyban Michelangelo Rondanini-Piètáját nem kellene kihagyni...
Meg a Brera képtárat sem.

PTom70 2017.11.05. 15:56:10

@Mitzi von Küche: Köszönöm a tippeket, hátha másnak segítenek. Mint már említettem ennyire volt időnk és én ezeket akartam megnézni.

fuszujka 2017.11.05. 21:42:12

Nekem nagy csalódás volt Milánó, pedig imádom Olaszországot járni. Nem valószínű, hogy még egyszer valaha visszamegyek, egyáltalán nem vonz.
süti beállítások módosítása