Utazások Európában

Utazások Európában

4 tipp európai buszozáshoz

2016. december 01. - PTom70

Van, aki szeret buszozni valaki nem. Ha az ember fapados légitársasággal utazik, akkor muszáj igénybe venni ezt a fajta közlekedési formát is, hiszen gyakran szállunk le olyan reptéren, ahonnan bizony még jócskán kell utazni. Szerencsére a busztársaságok is rájöttek erre és olcsó jegyeket kínálnak szerte a kontinensen. A teljesség igénye nélkül szeretnék bemutatni néhányat, de csak olyat, amit már magam is kipróbáltam. Szívesen fogadok kommentbe kiegészítéseket vagy más társaságokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

1. Flibco.com

Belga, német, francia, luxemburgi és ciprusi(!) városokat érint. A Budapest-Brüsszel/Charleroi útvonalra szinte mindig lehet olcsó jegyet venni a Wizzairnél, valószínűleg a terrorpara miatt. (Ez nem ez a reptér, ahol a robbantás volt, ez Brüsszeltől 60 km-re van.) Igazából nem is Brüsszel miatt repültem már többször is ide, hanem azért, mert innen a Flibco több városba is indít járatokat. Érdemes innen Gentbe, Bruges-be, Lille-be, Luxemburgba utazni. Ha időben kapcsolunk, akkor tudunk 5 euróért jegyet venni, de volt már, hogy hárman 12,5 eurót fizettünk, de ha öten mentünk volna, akkor az 5. ingyen lett volna, azaz 20 euró az 5 utasnak együtt. Pontos, megbízható társaság, nekem még eddig semmi gondom nem volt velük. Wi-fi nem volt a járműveiken. További repterek, ahonnan indulnak járataik: Frankfurt-Hahn, Frankfurt Main, Baden-Baden, Luxemburg és újabban Larnaca, Paphos (mindkettő Ciprus.

dscn2052.JPG

2. Polskibus.com

Ez a társaság nem a repterekre specializálódott, de ma már kb. 100 várost érintenek. Alapvetően Lengyelországban utaztatnak, itt szinte minden nagyobb várost érintenek, de Hollandiától Ukrajnáig számtalan egyéb célpontjuk is van (Amszterdam, Zürich, Prága, Bécs, stb.). Budapestről (Kelenföld vá.) is megy buszuk például Krakkóba, én most egy 49 zlotyba (kb. 3500 Ft) kerülő jegyet látok. A legalacsonyabb ár, amivel velük utaztam az Katowicéből Wrocławba volt, ahol 1 (!) zlotyba került a jegy plusz még egy zloty az adminisztrációs díj. Azaz 145 Ft-ért vittek el 200 km távolságra! Emeletes buszaik vannak, ahol az alsó szint csak csomagtér, így mindenki fenn utazik, a járművön wi-fi van. Megbízható társaság, velük volt már ugyan 20 perces késésem is, de bátran merem ajánlani. Aki tud aludni buszon az válassza az éjszakai utazást, így a szállás költsége megspórolható!

dscn3909_1.JPG

3. Neptunbus

Ez első kettőhöz képest ez egy kis cég, de amikor Malmőbe utaztam előtte csak olyan leírásokat olvastam, hogy be kell buszozni Malmőbe, onnan pedig vonattal az Öresund hídon keresztül lehet Koppenhágába menni. Addig keresgéltem, amíg erre rátaláltam: így közvetlenül tudtam a svéd reptérről Koppenhága központjába jutni. Olcsónak nem mondanám (100 DKK, azaz kb. 4200 Ft), de még mindig egyszerűbb, mint Malmőn keresztül menni. Az utaslétszámhoz alkalmazkodva kicsi vagy nagy buszt indítanak. A foglaláskor be kell jelölni, hogy honnan érkezel vagy hová repülsz, és ahhoz alkalmazkodik a járat. Korrekt, megbízható, pontos társaság.

dscn2870_1.JPG

4. Matuszek

Katowice repülőtere kb. 30 km-re van a központtól és bár tömegközlekedéssel is be lehet jutni, de az útvonaltervezők szerint nagyon körülményes és kb. 2 óra hosszáig tart. A Wizzair honlapján találtam rájuk. Természetesen a repülőjáratokhoz igazítják a menetrendet, előre vettem a jegyet interneten, de a sofőrnél is lehet, ha van hely. Az ár oda-vissza 40 zloty volt és kb. 30 perc a menetidő. Lehet velük a katowicei reptérről közvetlenül Krakkóba is utazni, ennek díja duplája a Katowice centrumába való utazásnak.

dscn4064.JPG

Természetesen vannak olyan repterek, ahonnan helyi tömegközlekedéssel, normál idő alatt és kulturált utazási körülmények között be lehet menni a városközpontba, de ezekről majd egy másik posztban írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1012006982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása